Rola polityki pieniężnej w regulacji stopy inflacji.
Głównymi elementami smaku w winogronie są węglowodany, kwasy oraz polifenole. Te trzy związki dają winu trzy z pięciu fundamentalnych smaków: słodki, kwaśny oraz gorzki. W dowolnym lub też razie, istnieje obszerna ilość substancji w gronach, jakie zapewniają smak. Substancje te są obecne w drobnych liczbach (mierzonych nieraz w milionowych częściach). Wszelkie te substancje dają winogronom specjalistyczny smak, określany, jako smak fundamentalny. Smak podstawowy znamionuje każdą formę winorośli. Większość składników smakowych odkrywają się położone w wewnętrznej części skórki grona. Wskutek tego istotne jest, aby tłoczenie zajmowało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia podstawowego smaku każdemu winu – wina. Wypada rozróżnić pomiędzy aromatem a bukietem. Aromat jest charakterystycznym zapachem pochodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, w czasie kiedy bukiet jest charakterystycznym zapachem sposobu przetwarzania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego grona mają ten sam aromat, jednak różny bukiet.
1. Informacje
2. Artykuł
3. Recenzje
4. Instrukcje
5. Metody